sâmbătă, iulie 09, 2011

Aer conditionat

In aceasta perioada aparatele de aer conditionat sunt o necesitate. Ele ne asigura un cofort optim in perioadele in care temperatura exterioara este marita. In cele mai multe cazuri in Romania nu este necesar un aparat de aer conditionat atata timp cat se asigura racirea de noapte (night cooling). Aceasta racire de noapte se realizeaza atunci cand temperatura exterioara pe timpul noptii este sub 20-23 grdC. Atunci cand temperatura exterioara este mai mare, racirea de noapte nu se mai realizeaza, iar cladirile de locuit devin mai calde decat temperarura de confort.

Aparatul de aer conditionat raceste prin recircularea aerului de la interior. Ideea ca aparatul raceste aerul exterior si il introduce in camera este gresita. Astfel pozitionarea in camera a aparatului de aer conditionat are o mica influenta in functionarea lui. Putem sa il montam la ferestre sau in capatul opus al incaperii iar el va face acelasi lucru.

O alta idee preconceputa este ca putem pune un singur aparat de aer conditionat pentru toata casa. Fals. Aparatele de aer conditionat se monteaza ca si caloriferele, in fiecare incapere. Aparatele pe hol racesc holul si indirect camerele adiacente, insa intr-o mica masura, in calculele aproximative consideram ~1000 Btu/h pentru fiecare metru liniar de usa catre spatii neclimatizate.

Niciun comentariu: